Jelzáloghitel elengedés

Jelzáloghitel elengedés

A gyermeket nevelő családok lakásszerzési támogatásaihoz kapcsolódik a jelzáloghitelek tőketartozásából egy jelentős rész elengedése. A jelzáloghitel-elengedés egy kevésbé ismert eleme a családtámogatási rendszernek. Pedig rendkívül hasznos, több millió forinttal tudja csökkenteni az érintettek adósságát. Már a második gyermek megszületése is egymillió forinttal csökkenti a még hátralévő hiteltartozást.

A jelzáloghitel-elengedés lényege

A jelzáloghitel-elengedés lényege, hogy a gyermeket nevelő családok meglévő lakáshitelének és néhány szabad felhasználású jelzáloghitelének egy részét az állam támogatásként elengedi. A támogatás összege

 • a második gyermek esetén 1 millió forint
 • a harmadik gyermek születésekor újabb 4 millió forint
 • további gyermekek születése esetén gyermekenként további 1-1 millió forint lehet. 

Fontos, hogy ez a szöveg már egy módosított változat, s minden előírás csak a megjelenése után megszületett gyermekekre érvényes. A második gyermekre csak 2019. június 1. után adnak támogatást. Az ezt megelőző másfél évben, 2018. január 1. és 2019. június 30. között még csak a 3. gyermek születése esetén fizette ki a kormány az első egymillió forintot. 

A támogatás megítélése nem automatikus, azt a szülőnek kell igényelnie. Az igényléssel nem kell megvárni a gyermek megszületését, hanem már a várandósság 12. hetétől beadható az igény a visszatérítésre. 

Visszamenőleg is csökkenthető-e a tartozás? 

Sok olyan család él az országban, akik bár jogosultak, de sajnos, még csak nem is hallottak erről a támogatásról. Vajon ők hozzájuthatnak-e ehhez az összeghez?

Fiatal házaspár lakást vásárol, az önerő kiegészítésére megkötik a hitelszerződést még 2015-ben. Első gyermekük megszületik 2016-ban, a második 2019 végén, a harmadik 2022-ben érkezett. Korábban nem hallottak a visszaigénylés lehetőségéről, most viszont jól jönne számukra ez a pénz. Vajon elérhető számukra a jelzáloghitel elengedés

Sajnos, visszamenőleg ma már nem vehető igénybe ez a támogatás. Ha a házaspár időben értesült volna a lehetőségről, akkor 5 millióval csökkenthették volna a tartozásukat. A második gyermek születéskor már a módosított szabály volt érvényben, így elengedték volna az első 1 milliót. A harmadik gyermek születésekor pedig igényelhették volna a 4 milliós támogatást. 

Visszamenőleg azonban ez nem teljesen lehetséges. Sajnos, 2020-ban is volt egy módosítás, ami ezt kizárja. A megváltoztatott rendelet előírja, hogy a támogatási igényt a gyermek születését követő 60 napon belül kell benyújtani. Ez csak akkor hosszabbítható, ha valaki önhibáján kívül nem tudta beadni az igényt határidőn belül. A 4 milliós összeget így nem tudják lehívni. Azonban erre a módosításra is érvényes, hogy visszamenőleg nem lehet alkalmazni. Márpedig a második gyermek már megszületett, mikor ez a módosítás hatályba lépett. Jelenleg tehát a 2019-ben született gyermekre hivatkozva megkaphatja a család az 1 milliós támogatást, a 4 millióhoz azonban már nem juthatnak hozzá. 

Hogyan igényelhető a jelzáloghitel elengedés?

A támogatási kérelmet személyesen lehet benyújtani a járási kormányhivatalnál, kormányablaknál. Illetéket nem kell fizetni. Ki kell tölteni az igénylési űrlapot és csatolni kell az alábbi dokumentumokat:

 • személyi igazolvány, lakcímkártya adókártya (az igénylő házaspáré és az érintett gyermeké is)
 • erkölcsi bizonyítvány
 • az érintett jelzáloghitelre vonatkozó hitelszerződés
 • nyilatkozat arról, hogy az érintett gyermekre még nem vettünk fel támogatást.
 • Célszerű benyújtani a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és a házassági anyakönyvi kivonatot is a gyorsabb ügyintézés érdekében. 

A támogatás elbírálásáról egy hivatalos határozatot fogunk kapni. Ezt követően néhány munkanapon belül a bank meg is kapja az összeget. Ezt előtörlesztésként fogják lekönyvelni. A továbbiakban a hitel futamideje nem változik, így a havi törlesztések összegét fogják csökkenteni. Erről a bank részletes tájékoztatást fog adni. 

A jelzáloghitel elengedés feltételei

A házasság nem feltétel, a támogatást házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők is igényelhetik. Nem szükséges a tb-jogviszony igazolása sem. 

Elvárás a büntetlen előélet, ezt erkölcsi bizonyítvánnyal igazolni is kell majd. További feltétel, hogy az igénylőnek, illetve házaspár esetén az együttes igénylőknek nem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozásuk. 

Milyen jelzáloghitelre kaphatom meg a támogatást?

A támogatást jelzáloghitelek törlesztése esetén lehet igénybe venni. Csak azok a hitelek támogathatóak, melyeket a szülők már a gyermek születése előtt felvettek. 

A támogatás szempontjából lényeges dátum 2017. november 14. A támogatást az e nap előtt felvett valamennyi jelzáloghitelre érvényesíteni lehet, tehát a szabad felhasználású hitelekre is. Minden olyan hitelre érvényes ez a kedvezmény, aminek a fedezete Magyarország területén fekvő lakóingatlan. 

Ha viszont a hitelszerződés dátuma 2017. november 14. utáni, akkor már csak a lakáscélú jelzáloghitelekre kérhetjük a részleges elengedést. Ez a hitel lehet

 • lakásvásárlási
 • építési
 • bővítési
 • felújítási, korszerűsítési kölcsön is. A lényeg hogy a lakáscélt a hitelszerződésnek tartalmaznia kell. 

Abban a kérdésben nincs megkötés, hogy melyik bank milyen konstrukcióját lehet csökkenteni ezekkel a feltételekkel. A jogszabály nem írja elő, hogy ezt csak piaci alapon felvett lakáshitellel lehetne megtenni. Tehát a CSOK-hitel, a falusi CSOK-ra felvett hitel vagy az otthonfelújítási támogatáshoz felvett támogatott hitel tőketartozása is csökkenthető a tőke egy részének elengedésével. A Babaváró hitelre vagy személyi kölcsönre és egyebekre viszont nem alkalmazható ez a módszer, hiszen ezek nem jelzálog alapú lakáshitelek.  

Kérhetjük-e hitelkiváltás esetén is a támogatást?

Sokan igyekeznek hiteleiket az adott gazdasági környezethez igazítani, s ha van a korábbinál kedvezőbb ajánlat, akkor hitelkiváltással kicserélik a korábbit egy jobb konstrukcióra. Ilyen hitelre akkor lehet érvényesíteni a jelzáloghitel-elengedést, ha a módosított, új hitelszerződés is tartalmazza az eredeti lakáscélt. Ha viszont a korábbi lakáshitelt szabad felhasználású jelzáloghitelre cseréljük, akkor már nem tudjuk erre érvényesíteni a részleges elengedést. 

Kapok-e készpénzt, ha kisebb a tartozásom a támogatás összegénél?

A támogatás megítélése nem járhat készpénz kifizetésével. Ha valakinek a kérelem benyújtásának időpontjában a lakáscélú jelzáloghitel tőketartozása már kisebb összegű, mint amekkora támogatásra jogosult lenne, akkor neki csak a tartozás összegét fogják megítélni, többet nem. A különbözetet nem lehet készpénzként felvenni. Tehát hiába jogosult valaki 4 millió forintra, ha a hiteléből már csak 2 milliót kell visszafizetnie, akkor annyit fog kapni. 

A támogatás azonban több hitel csökkentéséhez is felhasználható. Ha valakinek több lakáscélú jelzáloghitele is van, akkor az igényelhető támogatás mértékig mindegyiket csökkentheti vagy kifizetheti. 

Forrás: Jogszabály

Facebook

Ezek is érdekelhetik ...

CSOK Plusz

Lakásszerzéshez 2024-ben is a Családi Otthonteremtési Kedvezmény jelenti a legfontosabb állami támogatást. A korábbi évek

Ez érdekel »