Első házasok kedvezménye

Első házasok kedvezménye 2023

Az első házasok kedvezménye egy adókedvezmény, melyet az első házasságukat kötő fiatalok vehetnek igénybe a házasságkötéstől számított 24 hónapon keresztül. A két év alatt így összesen 120 ezer forinthoz juthatnak hozzá. Ezt az adókedvezményt házasságot kötő vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítő fiatalok vehetik igénybe. A kedvezmény neve is az első házassághoz kapcsolódik. Valójában az is elég, ha legalább az egyik félnek ez az első házassága, már akkor is jogosult lesz a pár az adókedvezményre.

Első házasok kedvezménye

A támogatás valójában egy személyi jövedelemadóból adható kedvezmény, így csak az tud élni a lehetőséggel, akinek van adóköteles jövedelme. Az első házasok kedvezmény úgy érvényesíthető, hogy a házaspár valamelyik tagja havonta 33.335 forinttal csökkentheti az adóalapját – ez a 15% szja-val számolva pontosan havi 5 ezer forint adókedvezményt jelent. A kedvezményt a felek megosztva is igénybe vehetik, vagy dönthetnek úgy is, hogy csak egyikük fogja az adókedvezményt érvényesíteni. 

Az adókedvezmény igénylése

Az első házasok adókedvezménye nem automatikusan járó családtámogatás. Külön igényelni sem kell, mert az adókedvezményt a munkáltató fogja érvényesíteni a munkabér elszámolásakor. 

Az igényléshez a munkahelyen ki kell tölteni egy nyilatkozatot arról, hogy ki a házastárs, mikor kötöttünk házasságot és mikortól, melyik fél akarja a kedvezményt érvényesíteni (a nyilatkozatot innen le lehet tölteni: https://nav.gov.hu/ado/adoeloleg_nyilatkozat_2022 ). A kitöltött nyilatkozatot adjuk a munkáltatónak, vagy akár közvetlenül is fel lehet tölteni az adóhatósághoz a nyomtatványkitöltő alkalmazáson keresztül (onya.hu ).

Nyilatkozatot év közben is tehetünk, de minden nyilatkozat csak az év végéig szól. A következő évre meg kell majd ismételni. 

Módosítani kell a nyilatkozatot, ha év közben valami olyan új körülmény merül fel, ami megváltoztatja a jogosultságot vagy az igénybevételt. Ha például a házaspár elválik, akkor a továbbiakban már nem lesznek jogosultak igénybe venni ez a kedvezményt. Ezt a nyilatkozat módosításával jelezni kell. Az is módosítás, ha megváltoztatjuk az arányokat, s például az eddigi közös igénylés helyett a továbbiakban az egyik házastárs egyedül veszi igénybe az adókedvezményt. 

A kedvezményt havonta is érvényesíthetjük, de az is lehetséges megoldás, hogy valaki egyben, az éves adóbevallás során számolja el ennek az összegét. Így egy összegben kapjuk meg az évi 60 ezer forintot és nem kell a munkáltatónak közreműködnie az adókedvezmény igénylésében. 

Milyen jövedelemből lehet érvényesíteni az első házasok adókedvezményét?

Ha valakinek nincs főállása, akkor is hozzá tud jutni az adókedvezményhez. Az adóelőleg-nyilatkozatot bármelyik kifizetőnek odaadhatjuk, akitől összevonás alá eső rendszeres jövedelmünk származik (pl. munkabér, megbízási díj, gyed). 

Az első házasok kedvezménye a vállalkozók számára is elérhető, amennyiben fizetnek jövedelemadót és az adóalapból a kedvezményt érvényesíteni tudják. Például kisadózó vállalkozó nem veheti igénybe, mert nincs szja-köteles jövedelme. 

Első házasok kedvezménye meddig jár?

Fontos, hogy a kedvezményt rögtön igényeljük a házasságkötést követően, különben az elérhető összeg egy része elveszik. A jogosultság a házasságkötést követő hónapban kezdődik és 24 hónapig érvényes. Ha például valaki nem ismeri meg időben ezt a lehetőséget és később adja be az igénylését, akkor már csak rövidebb időre jutna hozzá  kedvezményhez. Mindenképpen lejár a jogosultság a házasságkötést követő 24. hónapban. 

Arra is van megoldás, ha túl fiatal és nem fizet még szja-t

A 25. évüket még be nem töltött fiatalok munkavállalása adómentes, 25 éves koruk betöltéséig nem kell jövedelemadót fizetniük. Ez azzal járna, hogy az első házasok adókedvezményét sem tudják igénybe venni, hiszen lehet, hogy a jogosultság teljes időtartama alatt sem töltik be még a 25. évüket.  

A törvény megoldást kínál erre az esetre. Ha a házasságot kötők mindegyike 25 év alatti, akkor a kedvezmény igénybevétele felfüggeszthető mindaddig, amíg egyikük el nem éri a korhatárt. Amint valamelyikük betölti a 25. évét és adót kell fizetnie, attól a hónaptól indulhat az adókedvezmény elszámolása is. Ha viszont a házasságot kötő felek már elmúltak 25 évesek, de nincs jövedelmük, abban az esetben nem tudják későbbre halasztani az adókedvezmény érvényesítését. Ebben az esetben sajnos elveszítik a visszaigényelhető összeget. 

Van-e korhatára az első házasok kedvezményének?

Az adókedvezményt a törvény csak ahhoz köti, hogy legalább az egyik félnek ez legyen az első házasságkötése. Korhatárt nem határoztak meg feltételként. 

Több adókedvezmény együttes igénybevétele

Ha valaki több adókedvezményre is jogosult, akkor ezeket meghatározott sorrendben kell érvényesíteni. Ennek az az oka, hogy ha például a családi adókedvezmény miatt valakinek már egyáltalán nem kell jövedelemadót fizetnie, akkor nem tudná az első házasok kedvezményét semmiből sem érvényesíteni. Ezért kell a sorrendet figyelembe venni. Először az első házasok kedvezményét kell érvényesíteni, majd ezt követően lehet a családi adókedvezménnyel is számolni. 

Néhány példa:

„Férjem 40 éves és ez a második házassága. Én 26 vagyok, ez az első házasságom, de nincs adóköteles jövedelmem, mert gyesen vagyok otthon.“

Jogosultak a kedvezményre, mert egyiküknek ez az első házassága. Ebben az esetben a férj tudja érvényesíteni az adókedvezményt, neki van hozzá megfelelő jövedelme. 

„24 éves vagyok, a feleségem 22. Mindketten először házasodunk, de nem kell adót fizetnünk az életkorunk miatt. Hogyan kaphatjuk meg a kedvezményt?“

A kedvezményt jelenleg elhalasztják, s majd akkor veszik igénybe, amikor a férj betölti a 25 éves kort. 

„2019-ben kötöttünk házasságot. Mindkettőnknek van jövedelme, a mindkettőnknek ez az első házassága. Megkaphatjuk-e a támogatást?“

Sajnos nem. Az adókedvezményt a házasságkötés hónapját követő 24 hónapig lehet igénybe venni. Később már nem igényelhető. 

Facebook

Ezek is érdekelhetik ...

CSOK Plusz

Lakásszerzéshez 2024-ben is a Családi Otthonteremtési Kedvezmény jelenti a legfontosabb állami támogatást. A korábbi évek

Ez érdekel »