OBA

OBA – Országos Betétbiztosítási Alap

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) egy olyan pénzügyi alap, mely egy bizonyos összeghatárig akkor is garantálja a bankba tett pénzünk visszafizetését, ha a bank fizetésképtelenné válik. 

A rendszerváltás utáni években az emberek többször is megtapasztalták, hogy a bankban tárolt pénzük nincs mindig teljes biztonságban. Ha a bank csődbe megy, fizetésképtelenné válik, akkor a betétesek pénze is „bent ragad“, nem tudnak hozzáférni többé.

A betétesek biztonságának a növelésére hozta létre a kormány még 1993-ban az Országos Betétbiztosítási Alapot. Ez egy olyan pénzügyi alap, ami a bank fizetésképtelensége esetén képes az átlagos lakossági betéttel rendelkező ügyfelek kártalanítására. Az OBA ma is nagyrészt az eredeti feltételek mellett működik, a biztosított összeg felső határát azonban többször is megemelték. Kezdetben csak 1 millió forintig szólt a kártalanítás és a betéteseknek önrészt is kellett vállalniuk. Ma 100 ezer eurónak megfelelő összegig terjed a jótállás önrész vállalása nélkül. 

Mikor fizet az OBA a bank helyett?

Szigorú feltételei vannak annak, hogy a Betétbiztosítási Alap mikor kártalaníthatja az ügyfeleket. Az OBA akkor kell hogy a bank helyett fizessen, ha a pénzintézet tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank visszavonja, vagy egy bíróság elrendelte a bank ellen a felszámolási eljárás elindítását. 

Mennyi pénzt fizet ki baj esetén az Országos Betétbiztosítási Alap? 

A fő szabály szerint az OBA betétesenként 100 ezer eurónak megfelelő összegig kártalanítja a bank ügyfeleit (ma körülbelül 38 millió forint). A megfelelő forintösszeget a kártalanítás napját megelőző nap MNB árfolyama alapján számolják ki. 

Vannak olyan követelések is, melyekre az OBA a 100 ezer felett további 50 ezer eurót kifizethet. Ezek a következők:

  • lakás eladásának vételára
  • bérleti vagy lakáshasználati jog eladásának vételára
  • munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatás, például végkielégítés összege
  • biztosítási összeg és
  • bűncselekmény áldozatainak vagy tévesen elítélteknek járó kártérítés. 

A 100 ezer eurós keretet ügyfelenként és bankonként kell érteni. Ha tehát valakinek egy bankban több számlája is van, akkor is csak ehhez a 100 ezer euróhoz juthat hozzá. Ellenben, ha egy nagyobb bezárási hullám esetén több bank felszámolása is elindul, akkor egy ügyfél mindegyikben érvényesítheti a 100 ezer eurós követelését, ha van betétje abban a pénzintézetben.  

Azt azonban fontos megkülönböztetnünk, hogy ha valaki magánszemélyként és például egyéni vállalkozóként is számlát tart fenn egy pénzintézetben, akkor az két külön ügyfélnek számít. 

Milyen követelést fizet ki az OBA?

Ha kifizetésre kerül sor, akkor a megadott összeghatáron belül az OBA jótáll az adott bankkal szembeni valamennyi követelésért. Ebbe beletartozik a számlára befizetett pénz, a lekötött betétek, megtakarítások és mindezeknek a kártalanítás kezdő időpontját megelőző napig számolt kamatai is. Tehát a tőke- és kamatköveteléseket is megtéríti, de ezek együttesen nem léphetik túl a 100 ezer, vagy a felsorolt esetekben a 150 ezer eurót. 

Vannak olyan megtakarítások is, melyekre nem terjed ki az OBA-védelem. Ilyenek a nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetések, a nyugdíj-előtakarékossági számla és például a részvények. Ugyancsak nem terjed ki az OBA felelőssége a magyar állampapírokkal kapcsolatos kártalanításra – ezekre ugyanis maga az állam vállalja a garanciát, nem pedig a pénzintézetek. 

Elévülhet-e a kártalanítási igény?

A kártalanítási helyzet létrejötte, azaz például a bank elleni felszámolás elindítása után az OBA 10 munkanapon belül köteles az ügyfelek rendelkezésére bocsátani a kártalanításhoz szükséges összeget. Ettől kezdve körülbelül két héten belül elkezdődhetnek a kifizetések. Az ügyfeleknek ettől kezdve 5 évük van arra, hogy átvegyék a kártalanítási összeget. Öt éven túl a követelés elévül. 

Elfogyhat-e az OBA pénze a kártalanítás során?

A betétbiztosítási alapot a bankok befizetéseiből tartják fenn, de más bevételekből is gazdálkodhat. Ha a meglévő betét nem elegendő az ügyfelek kártalanítására, akkor az OBA maga is felvehet hitelt, kibocsáthat kötvényeket állami garanciával. 

Forrás

Facebook

Ezek is érdekelhetik ...