Jelzálogjog törlése

Jelzálogjog törlése

Amikor lakáshitelt vagy más jelzáloghitelt veszünk fel, akkor a bank jelzálogjogot, elidegenítési tilalmat jegyez be a fedezetként felajánlott ingatlanra. Figyelnünk kell azonban arra, hogy a jelzálogjog törlése nem automatikus: amikor a hitelt maradéktalanul visszafizettük, akkor ezt nekünk kell kezdeményeznünk a földhivatalban.

A jelzálogjogot hitelfelvételkor a földhivatal bejegyzi az ingatlan tulajdoni lapjára. Ez azt jelenti, hogy amíg a jelzálogjogot nem törlik, addig az ingatlant a bank engedélye nélkül nem adhatjuk el, nem cserélhetjük és nem is ajándékozhatjuk el. Ez az ingatlan a hitel fedezete. Ha pedig nem fizetjük vissza a hitelt, akkor a bank jogosult értékesíteni a fedezetként szereplő ingatlant és a vételárból fedezni saját követelését. 

Amikor a hitelt visszafizetjük, akkor a jelzálogjog nem szűnik meg automatikusan. A törlést a földhivatalban kell kezdeményeznünk. 

A jelzálogjog törléséhez szükségünk lesz a bank igazolására arról, hogy a hitelt kifizettük és nincs már velünk szemben semmilyen követelésük. Ehhez egy úgynevezett törlési engedélyt fog a bank kiállítani. Ebben igazolják a földhivatal számára, hogy a hitelt kifizettük, nincs követelésük velünk szemben, így hozzájárulnak a jelzálogjog megszüntetéséhez. Azt a törlési kérelmet a bank a kölcsön maradéktalan visszafizetése után postázza. Akkor is meg kell kapnunk, ha letelt a futamidő és akkor is, ha a futamidő vége előtt végtörlesztettük az adósságot. 

Jelzálogjog törlése a földhivatalban

Ha megkaptuk a törlési kérelmet, akkor ezt kell bevinnünk a földhivatalhoz. Az ügyintézésért díjat kell fizetni, ennek összege 6.600 forint lesz. Ha sürgősséggel szeretnénk elintéztetni a törlést, akkor soron kívüli eljárásért további 10 ezer forintot kell fizetni. A földhivatalban egy kérelmet kell kitölteni az eljárás megindításához. Ez a nyomtatvány online is kitölthető ezen a címen. Kitöltés után nyomtassuk ki és a nyomtatott űrlapot vigyük az ügyintézésre. 

Amikor a földhivatalhoz beadjuk a törlési kérelmet, akkor ez a tény az ingatlan tulajdoni lapján széljegyként már másnap megjelenik. Ez azonban még nem a végleges döntés, ez még nem alkalmas arra, hogy eladhassuk az ingatlant. A jelzálog végleges törlése 30 nap alatt történik meg, ezt követően lesz csak az ingatlan forgalomképes. 

Ne feledkezzünk meg a jelzálogjog töröltetéséről

Ezekre a lépésekre és határidőkre különösen akkor figyeljünk, ha a hitel kifizetése után szeretnénk eladni az ingatlant. Gyakori eljárás, hogy a nagyobb lakásba költöző tulajdonos előbb eladja a régi lakást, majd a vételárból fizeti ki a még fennálló lakáshitele végtörlesztését. Ha ez a szándékunk, vegyük figyelembe az ügyintézési határidőket. A vevő kifizeti a lakás vételárának azt a részletét, amiből a hitelt végtörlesztjük. Kifizetjük a hitelt, erről a bank általában egy héten, tíz napon belül küldi meg a törlési értesítést. Beadjuk a földhivatalba, ahol 30 nap alatt törlik a jelzálogot az eladni kívánt ingatlanról. Ez után kerülhet csak sor az új tulajdonos bejegyzésére. 

Sokszor előfordul, hogy a hitel kifizetése után a tulajdonos megfeledkezik a földhivatali ügyintézésről. Az ingatlant nem akarja eladni, így nem is gondol arra, hogy a földhivatalban dolga lenne. A banktól megkapja a törlési engedélyt, amit eltesz a többi hivatalos papírral és nem foglalkozik a kérdéssel többet. Ilyen esetben sokszor csak évekkel később derül ki, hogy a bank jelzálogjoga fennmaradt az ingatlanon. Sok évvel későbbi eladás vagy hagyatéki eljárás során is megnehezítheti az ügyintézést, ha akkor kell foglalkozni a régen visszafizetett hitel jelzálogának a törlésével. 

Facebook

Ezek is érdekelhetik ...